Posts tagged ‘Kim Kibum’

Pentingnya Buku Catatan

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, kali ini saya ingin berkongsi berkenaan sesuatu yang sangat penting tetapi sering diabaikan oleh kebanyakan orang termasuklah saya sendiri. Apa benda yang sangat penting tu? Iaitu “Buku Catatan Harian”. Kenapa pentingnya buku catatan ini? Haruskah kita memilikinya? Yeaaa buku catatan ini sangat penting untuk setiap insan yang bergelar manusia normal. Cuba anda perhatikan di sekeliling anda berkenaan orang yang berjaya terutamanya golongan korporat ataupun golongan profesional, sudah pasti mereka memiliki buku catatan harian masing-masing dan dibawa ke mana sahaja mereka pergi….

Apa yang membuatkan buku catatan harian ini penting kepada manusia ialah kita harus sedar bahawa manusia ini dicipta penuh dengan sifat yang tidak boleh lari iaitu lupa. Lupa ini berlaku bukan sahaja kepada orang yang bermasalah mental mahupun sudah lanjut usia. Keadaan ini juga berlaku pada sesiapa yang mempunyai tanggungjawab atau tugas yang banyak untuk diselesaikan dalam sesuatu tempoh. Dek kerana banyak benda yang perlu dilakukakan sudah pasti seseorang itu akan lupa sesetengah perkara yang perlu mereka lakukan. Hal ini turut juga berlaku pada saya, apabila saya mempunyai banyak perkara untuk dibuat dalam sesuatu tempoh masa. Dulu saya anggap buku catatan harian ini tidak penting walaupun tahu bahawa salah satu tabiat atau ciri usahawan  yang berjaya adalah mempunyai buku catatan. Saya juga pernah menganggap bahawa mental kita boleh planning apa yang perlu dibuat tanpa mencatatnya, hakikat ini tidak berlaku apabila tanggungjawab atau beban semakin banyak dan banyak perkara yang perlu difikirkan.

Tahukah anda kenapa perempuan senang untuk mengingati sesuatu perkara berbanding lelaki sebagai contoh tarikh berkenalan, tarikh mula2 jatuh cinta, tarikh lahir dan sebagainya??? Ini kerana golongan perempuan adalah golongan yang suka mencatat setiap perkara dan mereka akan ingat dan simpan dalam minda mereka. Oleh itu, tidak hairan mereka ingat peristiwa permulaaan jatuh cinta dengan anda berbanding golongan lelaki. Lelaki akan lupa perkara2 tersebut dan lebih untuk memikirkan perkara yang besar dan memberi kesan lebih segera. Budaya mencatat ini akan membuatkan kita lebih berjaya dalam hidup kita, ini terbukti apabila lebih ramai golongan wanita yang berjaya dalam kerjaya mereka walaupun golongan mereka ini dikatakan lebih beremosi dalam melakukan sesuatu tindakan.

Ingat buku catatan adalah penting kerana kita boleh mengurus setiap perkara yang kita belum dan ingin laksanakan dalam sesuatu tempoh masa tertentu.  Setiap orang harus memilikinya untuk memastikan perjalanan kehidupan berjalan lancar. Kalau kita tidak mempunyai sebarang buku catatan, sudah pasti kita akan lupa apa perkara yang ingin kita lakukan. Bukan buku catatan sahaja, jika kita ada recording, orang yang nak tolong ingatkan kita pun boleh jugak janji ada tempat untuk kita rujuk berkenaan apa yang kita perlu lakukan. Sedangakan malaikat pun membuat catatan harian berkenaaan tindak tanduk kita di sebelah kiri dan kanan sebagai bukti apa yang kita buat dalam kehidupan seharian kita. Oleh itu, sekali lagi saya tegaskan bahawa buku catatan itu adalah penting untk memudahkan kita mengingati, merancang, menyusun, dan sebagai bukti sesuatu perkara yang akan kita lakukan.

So…apa tunggu lagi jom kita mulakan budaya mencatat setiap apa yang kita ingin lakukan dalam kehidupan seharian kita semoga lebih senang kita mengurus tugas serta tanggungjawab kehidupan seharian kita. Budaya ini juga insyaAllah akan menjadian kita lebih efisien dan produktif dalam melakukan tugas harian…..

Selamat beramal….

July 30, 2012 at 2:33 pm Leave a comment

Panduan Edit Gambar Percuma Secara Online

Salam sejahtera semua, apa khabar anda semua dan diharapkan semua sihat selalu. Kali ini saya ingin berkongsi pada anda semua berkenaan mengubahsuai gambar secara percuma dan online. Kini teknologi semakin canggih dengan adanya pelbagai perkara secara online sahaja. Anda tidak perlu install software di komputer anda yang mungkin akan membuatkan komputer anda menjadi lembat dan slow. Kini semuanya online dan yang penting adalah percuma. Anda juga boleh belajar untuk edit gambar seperti mana pakar design walaupun anda sebenarnya baru dalam mengedit gambar.

Adakah anda semua nak tahu bagaimana caranya… Klik: di sini dan follow tutorial di bawah…

Ingat… saya berkongsi pada anda semua hanya untuk anda memanfaatkannya ke arah kebaikan, sekiranya anda belajar untuk membuat keburukan ia bukan di bawah tanggungan saya..harap maklum….dan jangnlah anda gunakan picture editor ini untuk menyebarkan keburukan dan kejahatan mana-mana pihak….

sekian…jom belajar berpanduan tutorial di bawah:

1. Basic Tutorial dan Latihan

2. Cara Membuat Efek

3. Cara Buat Banner

4. Cara Tukar Saiz dan Crop

5. Cara Guna Brush Tool

6. Harry Potter Collage from Childhood to Adulthood

July 13, 2012 at 12:01 am Leave a comment

Mediafire Account Di Suspense, Minta Pandangan….

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua, di sisni saya nak berkongsi sedikit masalah yang telah saya alami berkenaan dengan akaun mediafire. Sebelum ini saya telah mendaftar satu akaun mediafire untuk memudahkan saya simpan file atau maklumat untuk kegunaan jangka masa yang lama di samping untuk perkongsian kepada orang ramai.

 Namun demikian, semakin banyak saya upload fail dalam akaun tersebut, saya menghadapi masalah iaitu mediafire.com menghantar email mengatakan akaun saya telah disuspense. Saya pun tak tahu kenapa akaun saya disuspense dan adakah akaun tersebut saya boleh dapatkan kembali? Dan bagaimana dengan fail yang telah diupload dan disimpan kat dalam akaun itu?


Kepada sesiapa yang pernah mengalami perkara yang sama seperti saya, tolonglah berkongsi disini pengalaman anda. Mungkin ramai yang pernah alami dan mereka juga ingin tahu samada akaun tersebut boleh diguna kembali, dan bagaimana fail kat dalam akaun tersebut dan bagaimana cara untuk mendapatkkannya. Yang penting apakah punca atau sebab akaun itu mudah untuk disuspense. So diharapkan, berkongsilah idea untuk semua bagi memberi maklumat kepada orang ramai.

Jasa anda didahului dengan ucapan ribuan terima kasih…

May 24, 2012 at 1:24 pm 1 comment

Pondok Telefon Otak Manusia

SEORANG lelaki menggunakan pondok telefon awam yang dihiasi dengan lukisan otak manusia di Sao Paulo kelmarin

SAO PAULO, Brazil – Sebanyak 100 pondok telefon awam di bandar raya ini dihiasi dengan lukisan yang menarik seperti otak manusia.

Terdapat juga pondok telefon itu yang mempunyai hiasan yang unik seperti replika kincir angin.

Hiasan lukisan itu dibiayai oleh sebuah syarikat telefon tempatan.

Beberapa penduduk turut mengambil kesempatan dengan bergambar beramai-ramai di pondok tersebut. – Agensi

May 22, 2012 at 11:13 pm Leave a comment


Contact Me

Chat with me

Masukkan Email anda untuk mendapatkan maklumat terkini dari blog zakizakirin

Join 35 other followers

Rahsia Membina Mesin WANG PERCUMA

Photobucket

Sedekah Tanpa Wang

Photobucket

AL-Qur’an Miracle 22 In 1

Kalendar

May 2017
M T W T F S S
« Nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Download Percuma

Please Save Our World

Iklan

Bank Pilihanku

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Pautan Kerajaan

Categories

Yang Paling Digemari

Jumlah Pelawat

Blog Stats

  • 334,877 hits

Pengintip Harian

Flag Counter

Follow My Twitter