Posts tagged ‘aurat’

Kisah Dedah Aurat Di Facebook!!!

Kisah Benar: Akibat Dedah Aurat di Facebook…….

Kisah ini mengenai seorang hamba allah. Beliau merupakan seorang wanita yang aktif berfacebook… Dalam facebook nya mempunyai banyak koleksi gambar yg tidak menutup aurat…

Selepas beliau meninggal dunia, ibunya sentiasa bermimpi beliau merayu kepada ibunya supaya delete gambar2nya yg tidak menutup auratnya di facebook… Malangnya tiada siapa yang mengetahui password facebooknya…

Jadi, kemungkinan besar, rohnya tidak tenang dengan dosa auratnya yang dibiar begitu saja menjadi tatapan umum….

Dan ingatlah, azab untuk kita yg sengaja membiarkan aurat kita dilihat oleh lelaki bukan mahram ialah api neraka!

*cerita ini menjadi iktibar dan pengajaran buat kita, supaya usahlah letak gambar di facebook, terutama sekali gambar kita yang tidak menutup aurat dengan sempurna…. Kita tak tahu bila kita akan mati… Jadi, tolonglah kalau anda sayangkan diri anda, deletelah gambar yang tidak sepatutnya….

Akhir kalam, moga roh beliau dicucuri rahmat ilahi…ameen…al-fatihah!

Sumber: dari facebook..benar ke tak gua tak tau…tapi ambiklah iktibar…

Advertisements

January 24, 2012 at 3:11 pm Leave a comment

Doktor Lelaki Rawat Pesakit Wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua, tengok tajuk macam best je….apa komen anda jika doktor lelaki merawat pesakit wanita/perempuan sehingga menampakkan aurat pesakit tersebut??? Kalau pesakit tersebut adalah isteri anda apakah perasaan anda??? Suka? Rela? Ok je… atau tidak suka dan tak redha melainkan keadaan yang darurat sehingga melibatkan nyawa itu dibolehkan.

Di Malaysia kebanyakan hospital masih lagi membenarkan doktor lelaki merawat pesakit wanita terutamanya ketika wanita itu ingin bersalin. Tidakkah lebih wajar dan sesuai jika doktor perempuan menyambut kelahiran bayi atau merawat setiap anggota wanita yang sakit melainkan keadaan yang darurat. Begitu juga sebaliknya bagi pesakit lelaki, sebaiknya doktor lelaki yang merawat pesakit lelaki jika melibatkan keadaan yang mengaibkan mereka. Inilah pentingnya cara atau adab dalam Islam untuk menjaga maruah setiap manusia tidak kira jantina, agama dan bangsa. Tetapi kita sekarang lebih kepada cara rawatan di barat yang tidak kira keadaan sehingga seseorang itu terpaksa maruahnya tercemar.

So apa yang perlu dibuat ialah kembalilah kepada konsep Islam yang sejagat dan amalkannya di negara kita. Jika tidak kita sentiasa berada dalam keadaan serba salah disebabkan keadaan yang kita tidak inginkan. Walau pun tak suka tetapi itu keadaan yang perlu kita lalui, untuk mengelakkanya tukarla keadaan tersebut dan pilihlah doktor yang sesuai untuk merawat diri, anak, isteri dan suami anda untuk menjaga maruah dan harga diri kita. Pikir-pikirkanlah bersama dan pilihlah yang terbaik berlandaskan atau berpandukan ajaran Islam.

Wallahuallam.

October 5, 2011 at 1:56 pm 6 comments

Kebodohan Wanita Dalam Berinternet

Salam sejahtera semua…Perempuan secara semulajadinya telah dicipta dengan pelbagai kelemahannya termasuklah dari segi daya fikirnya. Oleh itu, perempuan memerlukan lelaki dalam sesentengah perkara untuk membuat keputusan supaya keputusan yang dibuat adalah lebih tepat dan lebih ke arah kebaikan.

Pada zaman moden kini, perempuan lebih terdedah kepada pelbagai bahaya fitnah yang boleh berlaku dalam pelbagai aspek lebih-lebih lagi kepada mana-mana perempuan yang tidak mengikut ajaran Islam secara holistik. Dari segi penggunaan internet sememangnya perempuan banyak melakukan kesilapan terutamanya dengan sengaja mendedahkan diri melalui facebook, friendster, ym dan sebagainya. Perempuan/wanita ini sering meletakkan gambar secara jelas untuk menarik perhatian pengguna internet yang lain, tetapi pada hakikatnya mereka melakukan kesilapan yang bodoh. Kerana dengan pendedahan gambar lebih-lebih lagi yang tak menutup aurat, pelbagai pihak boleh mengambil kesempatan untuk menfitnah anda.

So, kepada semua perempuan saya nasihatkan supaya tidak mendedahkan mana-mana gambar kat internet untuk mengelak fitnah pada masa akan datang…Berhati-hatilah dalam menggunakan interent jangan sampai maruah tergadai….

August 13, 2011 at 8:31 am Leave a comment


Contact Me

Chat with me

Masukkan Email anda untuk mendapatkan maklumat terkini dari blog zakizakirin

Join 35 other followers

Rahsia Membina Mesin WANG PERCUMA

Photobucket

Sedekah Tanpa Wang

Photobucket

AL-Qur’an Miracle 22 In 1

Kalendar

September 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Download Percuma

Please Save Our World

Iklan

Bank Pilihanku

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Pautan Kerajaan

Categories

Yang Paling Digemari

Jumlah Pelawat

Blog Stats

  • 358,984 hits

Pengintip Harian

Flag Counter

Follow My Twitter