Siapa Saya?

Mohd Zaki Mohamad

zakirin

Nama diberi ialah Mohd Zaki Mohamad, berasal dari Kelantan dan tinggal dalam daerah Tumpat. Seorang bekas pelajar Universiti Malaya. Tidak ada yang special mengenai saya. Saya hanya insan biasa seperti mana anda-anda semua. Anda semua jangan pelik atau terkejut melihat email saya (zaki_macho86@yahoo.com), kerana nama email ni ada kisahnya. Bukannya nak kata saya ni macho sangat, saya biasa je cuma orang je yang saje-saje nak kenakan saya.

Kisah email:zaki_macho86@yahoo.com…. Email ini sebenarnya dibuat oleh kawan saya yang sama satu kolej 8 dulu  di Universiti Malaya. Oleh kerana saya datang UM dengan serba tak tahu terutamanya pasal dunia internet so dialah yang buat email ni untuk saya. Mula-mula dia tanya friendster ada ke? Saya tanya apa benda tu? Dia tanya pasal friendster, email pun takde saya cakap kat dia. Pastu dia cakap apa dalam dialek Kelantan.. “mu ni darat betulla masuk UM, email pun takdok mari kampung manala”. Selepas tu saya terus suruh kawan saya buat email untuk saya.

Kawan saya tanya nak buat nama apa, so saya cakapla buatla nama apa-apapun asalkan ada je. Selepas tu dia pun buat zaki_macho86@yahoo.com nak tak nak saya ambik jelah sebab dah orang nak buat, maklumlah masa tu kita tak tahu apa-apa. First nak guna malu gak, kan kawan-kawan kata kita ni poyo pulak orang taklah ada rupa perasan je lebih. Huhuhuhu. Oleh sebab tulah tiada kawan satu kelas pun yang tahu zaki_macho86 ni adalah email saya. Orang tanya email je saya terus bagi email perdana um :- zaki86@perdana.um.edu.my. Diaorang kadang-kadang tanya jugak takde ke email yahoo atau hotmail saya kata takde walhal ade, malu punya pasal.hehehe…

Tapi sekarang, bila dah lama dok kat UM belajarla sikit sebanyak pasal internet. Kalau setakat nak buat email senang je dan friendster pun dah ada tapi masil lagi menggunakan email zaki_macho86@yahoo.com. Email ni hanya digunakan untuk social network jelah ym ke, frienster ke, facebook ke dan sebagainya. Kalau untuk yang formal punya takkan nak guna email ni jugakkan, nanti orang kata apa pulak terutamannya untuk apply keje secara online. Untuk main-main bolehla.heehehe…

Email yang formal saya guna adalah email:- md.zaki86@yahoo.com. Email nilah yang saya selalu guna untuk menghantar email yang formal terutamanya hantar email kat pensyarah dan apply keje online. So kalau ada sesape yang nak kongsi maklumat yang penting bolehla email kat saya dengan email tersebut.

Untuk mengetahui ciri-ciri personaliti saya dengan lebih lanjut anda boleh lihat dibawah, kajian personaliti ini dilakukan oleh pakar motivasi Dr Fadzilah Kamsah mengikut bulan. Semua ini ada yang betul dan ada yang tak betul so yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itupun datang dari Allah tapi yang buruk itu dizahirkan pada manusia. Setiap yang baik sama-sama kita ambil dan amalkan manakala yang tak baik kita jadikan sempadan dan cuba elakkan untuk menggelak dari kemudaratan sama ada di dunia mahupun akhirat.

Secara umumnya untuk mengetahui mengenai personaliti saya bolehlah lihat pada kajian bulan kelahiran:

OKTOBER

* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat

16 Comments Add your own

  • 1. Intan  |  March 13, 2009 at 6:25 am

    Dari ciri2 yg terdapat dalam kajian bulan kelahiran tu, apakah smua ciri2 tu kena dengan diri awak ni? hehehehehe

    atau hanya sebahagian darinya?—-duzz.. 😉

    Reply
  • 2. itayahlurun ilmar  |  May 2, 2009 at 4:59 am

    tepat

    Reply
  • 3. ana  |  June 26, 2009 at 8:45 am

    well, kisah disebalik email tu menariklah. biasa la tu, dah orang yang tolong buatkan,kan. terima je lah.
    yang penting kita kena pandai bahagikan antara yang formal dan tidak formal.

    Reply
  • 4. onesetia82  |  February 26, 2012 at 2:04 am

    berknjung gan …
    salam kenal ….

    Reply
    • 5. zakizakirin  |  February 28, 2012 at 2:22 pm

      yeaaa makasih..sudah kujung onesetia punya blog..amat menarik dan kreatif…

      Reply
  • 6. hanifsmi@yahoo.com  |  April 27, 2012 at 1:35 am

    aduh, jadi salut end kagum,,,, ni,, boleh dong aku sedikit mengetahui tentang internet. lam kenal dari aku ,,,,hanifsmi@yahoo.com

    Reply
  • 8. mad  |  July 27, 2012 at 1:56 am

    nice blog….email me at mobilereload@yahoo.com…want asked about STIFORP..
    wassalam..

    Reply
    • 9. zakizakirin  |  July 27, 2012 at 12:38 pm

      apa yang tuan nak tahu pasal stiforp..?

      Reply
    • 10. zakizakirin  |  July 27, 2012 at 12:42 pm

      thanks….welcome

      Reply
  • 11. Mas Say Laros  |  October 10, 2012 at 8:44 am

    salam kenal kawand… blog anda sudah sampai di Kabupaten Banyuwangi Jawa Timur, ..hehehe..
    Salam Kenal..dan Kunjungan Balik….

    Reply
    • 12. zakizakirin  |  October 11, 2012 at 9:50 am

      wasalam selamat berkunjung….terima kasih..saya dah add link tuan di blog saya…. semoga tuan add link blog saya kembali…

      Reply
  • 13. shon  |  March 13, 2013 at 4:32 am

    hai kawan lama xdgr kaba demo lani..tinggal kt mane lani?..kawe xdisengajakan terbuka laman blog ni..xsangka plak demo plak..dh lama xjupe demo…

    Reply
    • 14. zakizakirin  |  March 29, 2013 at 12:09 pm

      yooo sorry lama xbuka blog.. dok KL lg skrng ni…

      Reply
  • 15. Man  |  March 13, 2013 at 6:08 am

    salam friend,sama arr kite..ambo dk kelate,tumpat jgk..hehe kg mane?

    Reply
    • 16. zakizakirin  |  March 29, 2013 at 12:08 pm

      wasalam, yoo dok tumpat jugk.. kawe alo ke bunuhan.. citer bunuhan..hihihi tapi umah bawah lgla..

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers like this: