Aku dan Hujan Lebat berserta ribut

September 27, 2012 at 1:14 pm Leave a comment

Seperti mana kebiasaan hari-hari ku pulang dari kerja. Perjalanan yang jauh cukup indah dinikmati sambil menunggang motosikal. Jarak yang cukup jauh bagi perjalanan yang menggunakan motosikal walhal sekejap sahaja jika menggunakan kereta. Dek kerana jarak yang dirasakan jauh membuatkan aku kadang2 berangan2 ketika menunggang motosikal. Di suatu hari ku pulang dari kerja dengan penuh semangat untuk berjumpa ahli keluarga, tidak ku sangka langit gelap lebih awal dari biasa, ku sangka ia adalah lintasan awan hujan ke benua lain. Namun sangkaan aku salah, rupanya awan yang gelap itu bakal menurunkan kandungannya yang berisi air. Walaupun langit kelihatan gelap, tekad ku nak balik rumah ku teruskan tanpa fikir apa….

Ketika aku meneruskan perjalanan, ribut kuat menerkam ke arah ku dengan memberi isyarat hujan lebat akan turun. Apa lagi aku berhenti dan terus sarung pakaian keselamatan yang setiap hari ku bawa pergi kerja iaitu baju hujan. Tanpa berlengah aku pecut motor sekuatnya sehingga habis kelajuan maksimum. Dengan keadaan pergerakan motor yang sangat laju sambil dihentam dek hujan yang lebat ibarat batu yang jatuh ke atas badan, sempat lagi aku berfikir sesaat. Cukup luar biasa ciptaan Allah swt dengan menurunkan hujan yang lebat… Alangkah menakutkan jika kita berfikir lebih mendalam jika ia adalah satu bencana alam yang besar menimpa kita tanpa kita menjangkanya. Tanpa bersiap sedia Allah boleh memberi apa jua musibah ke atas diri kita untuk menguji sekuat mana iman kita terhadapNya.

Dengan hujan yang lebat, semangat yang kental ku teruskan jua dengan niat untuk pulang bersama keluarga tersayang. Alangkah dukacita bagi diri ku jika malapetaka menimpa dalam perjalanan sehingga tidak sempat ku bersuka ria dengan ahli keluarga. Harapan ku tetap membara untuk pulang segera, setiap titisan hujan ku tempuh sehinggalah tiada lagi titisan yang menimpa jasad ku. Ku juga terfikir alangkah mudahnya nikmat tuhan jika ingin diambil oleh Nya dengan sekelip mata. Apa yang membuatkan aku terfikir sebgitu rupa?????….. Cuba kita berfikir, jika Allah menghantar ribut yang kuat menerkam kita, sudah pasti kita tidak dapat berbuat apa-apa, yang mampu hanya berserah pada Nya 1000%. Cuba anda bayangkan jika dalam perjalanan dengan hujan yang lebat, banjir boleh berlaku bila-bila masa dengan izin yang maha pencipta. Jika banjir kenderaaan kita dalam sekelip mata sahaja boleh ditenggelaminya. Alangkah mudah nikmat Tuhan jika ingin diambilnya dengan menenggelamkan kenderaan kita. Oleh itu, bersyukurlah kita dengan apa yang Allah kurnia dan gunakan ia sebaik mungkin untuk kebaikan semua orang bukan hanya untuk diri sahaja. Dalam masa yang sama, kita harus sentiasa mengingatiNya semoga senang untuk kita menghadapi setiap ujian yang dilemparkan kepada kita.

Mudah-mudahan segala ujian kita harungi akan mendapat ganjaran pahala serta diberi darjat yang istimewa oleh Allah s.wt di dunia mahupun di akhirat. Oleh itu, berdoalah pada yang Esa semoga diri kita sentiasa berada dalam kebaikan dan rahmat Allah yang Maha Esa.

Sekian…..

Advertisements

Entry filed under: Alkisah, Idea, Keluarga, Lain-lain, Umum. Tags: , , , , , , .

Himpunan Mutiara Kata Kereta Buluh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Contact Me

Chat with me

Masukkan Email anda untuk mendapatkan maklumat terkini dari blog zakizakirin

Join 35 other followers

Rahsia Membina Mesin WANG PERCUMA

Photobucket

Sedekah Tanpa Wang

Photobucket

AL-Qur’an Miracle 22 In 1

Kalendar

September 2012
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Download Percuma

Please Save Our World

Iklan

Bank Pilihanku

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Pautan Kerajaan

Categories

Yang Paling Digemari

Jumlah Pelawat

Blog Stats

  • 395,290 hits

Pengintip Harian

Flag Counter

Follow My Twitter


%d bloggers like this: