Doktor Lelaki Rawat Pesakit Wanita

October 5, 2011 at 1:56 pm 6 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua, tengok tajuk macam best je….apa komen anda jika doktor lelaki merawat pesakit wanita/perempuan sehingga menampakkan aurat pesakit tersebut??? Kalau pesakit tersebut adalah isteri anda apakah perasaan anda??? Suka? Rela? Ok je… atau tidak suka dan tak redha melainkan keadaan yang darurat sehingga melibatkan nyawa itu dibolehkan.

Di Malaysia kebanyakan hospital masih lagi membenarkan doktor lelaki merawat pesakit wanita terutamanya ketika wanita itu ingin bersalin. Tidakkah lebih wajar dan sesuai jika doktor perempuan menyambut kelahiran bayi atau merawat setiap anggota wanita yang sakit melainkan keadaan yang darurat. Begitu juga sebaliknya bagi pesakit lelaki, sebaiknya doktor lelaki yang merawat pesakit lelaki jika melibatkan keadaan yang mengaibkan mereka. Inilah pentingnya cara atau adab dalam Islam untuk menjaga maruah setiap manusia tidak kira jantina, agama dan bangsa. Tetapi kita sekarang lebih kepada cara rawatan di barat yang tidak kira keadaan sehingga seseorang itu terpaksa maruahnya tercemar.

So apa yang perlu dibuat ialah kembalilah kepada konsep Islam yang sejagat dan amalkannya di negara kita. Jika tidak kita sentiasa berada dalam keadaan serba salah disebabkan keadaan yang kita tidak inginkan. Walau pun tak suka tetapi itu keadaan yang perlu kita lalui, untuk mengelakkanya tukarla keadaan tersebut dan pilihlah doktor yang sesuai untuk merawat diri, anak, isteri dan suami anda untuk menjaga maruah dan harga diri kita. Pikir-pikirkanlah bersama dan pilihlah yang terbaik berlandaskan atau berpandukan ajaran Islam.

Wallahuallam.

Entry filed under: Agama, Keluarga, Lain-lain, Lelaki, Umum, Video, Wanita. Tags: , , , , , , , , , , , , , , .

Tips Hilangkan Sakit Gigi Hudud Tidak Adil Kepada Wanita – Sisters In Islam

6 Comments Add your own

  • 1. Faizal  |  September 10, 2012 at 4:56 pm

    bantah doktor lelaki dalam wad O&G..kan lg baik dlm wad kanak-kanak..sakit tuan…mari kita bantah..bayangkan kalau terjadi kepada isteri tuan-tuan..

    Reply
  • 2. deansega  |  September 10, 2012 at 4:59 pm

    sangat menghairankan doktor lelaki ambil kemahiran dalam bidang sakit puan..sbb boleh tengok free..xde sape pun yg komplen..maklumlah macam pencabul berlesen…

    Reply
  • 3. ilyas  |  October 5, 2012 at 2:03 pm

    Hbs mcm mana pulak ngan nurse pmpuan cuci kemaluan pesakit laki?napa tak sapa nak timbulkan?apa kah hukumnya?tidak kah bdosa..bgaimana dgn maruah pesakit?yg asyik dpjuangkan adalah maruah wanita sdgkan maruah sendiri dabaikn…lelaki pn ada psaan malu.

    Reply
  • 4. abuya  |  October 20, 2012 at 5:15 pm

    doc laki dlm sakit puan,doc @nurse puan dlm sakit laki..pentadbiran hospital yg bt jadual bertugas patut peka dlm hal ni..spatutnya tugas doc mestilah sesama jantina..

    Reply
    • 5. Sang Elektron  |  January 21, 2013 at 7:37 am

      dah pentadbiran spital tugaskn doc laki dlm wad puan.doc puan dlm sakit tuan.jadual bertugas kan depa jg yg adjust.

      Reply
      • 6. zakizakirin  |  March 10, 2013 at 2:39 am

        tula pihak pentadbiran hospital kena alert benda ni sebenarnya… kalau kita betul2 laksanakan system islam, insha Allah benda cmni tak terjadi… doctor lelaki hanya boleh merawat pesakit wanita ketika darurat je….tiada pilihan…. trauma pesakit perempuan/lelaki jika kita tidak suka dengan doctor yg berlainan jantina….. sekadar pandangan….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Contact Me

Chat with me

Masukkan Email anda untuk mendapatkan maklumat terkini dari blog zakizakirin

Join 32 other followers

Rahsia Membina Mesin WANG PERCUMA

Photobucket

Sedekah Tanpa Wang

Photobucket

AL-Qur’an Miracle 22 In 1

Kalendar

October 2011
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Download Percuma

Please Save Our World

Iklan

Bank Pilihanku

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Pautan Kerajaan

Categories

Yang Paling Digemari

Jumlah Pelawat

Blog Stats

  • 304,673 hits

Pengintip Harian

Flag Counter

Follow My Twitter

Like Page Zakizakirin

Follow My Bisnes Info


%d bloggers like this: