Hikmah disebalik Himpunan Bersih 2.0

July 10, 2011 at 5:02 pm Leave a comment

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca..Seperti yang kita semua ketahui Negara kita Malaysia pada 9 Julai 2011 telah berlaku peristiwa besar di Kuala Lumpur iaitu Demontrasi Bersih 2.0. Demontrasi tetap dilakukan walaupun  dihalang oleh pihak Kerajaan termasuklah dari Pihak Keselamatan iaitu PDRM. Sebelum demontrasi ini dilakukan terdapat pelbagai pihak yang mula bangkit untuk menyatakan sokongan dan bantahan mereka.

Demontrasi ini dilakukan oleh pihak NGO yang disokong kuat oleh pihak parti pembangkang terutamanya PAS, PKR dan DAP untuk menuntut proses pilihan raya yang adil, bersih dan saksama. Tuntutan ini dilakukan adalah kerana didapati bahawa kerajaan sekarang UMNO tidak adil dalam melaksanakan pilihan raya dalam masa yang sama pihak SPRM Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia lebih memihak kepada Kerajaan. Hal ini disokong apabila terdapat pelbagai bukti yang dikatakan SPRM tidak telus dalam melaksanakan tugasnya seperti bukti yang tersebar di internet sebagai contohnya terdapat pengundi hantu, pengundi lebih dari 10 orang dalam satu rumah, rasuah, undi pos yang boleh dimanipulasi oleh pihak kerajaan dan sebagainya.

Hasil daripada perancangan demontrasi bersih tersebut, pelbagai pihak telah muncul untuk memberikan pelbagai pendapat mengenai halal atau haram berdemontrasi. Seperti yang kita tahu pihak kerajaan tidak membenarkan demontrasi tersebut dijalankan namun, bagi pihak bersih mereka menyalahkan kerajaan kerana mereka ada hak untuk berkumpul dan melakukan demontrasi dalam menegakkan keadilan demokrasi. Keadaan ini telah menimbulkan  kesedaran semua pihak mengenai perkara tersebut  seperti Ilmuan Salafi yang lebih taat pada pemimpin yang sedia ada dengan tegas menyatakan bahawa demontrasi itu adalah haram. Bagi pihak Ilmuan dalam Perjuangan Parti PAS mereka sokong demontrasi tersebut bertujuankan menegak keadilan demokrasi pilihanraya.

Walau bagaimanapun terdapat juga Ilmuan yang tidak memihak pada mana-mana pihak kerana mereka adalah golongan akademik yang lebih kepada Neutral. Sebaliknya bagi pihak kerajaan mereka secara jelas menolak dan mengharamkan Demontrasi Bersih 2.0 tersebut untuk menjaga keamanan Negara. Keadaan ini secara tak langsung telah membuatkan para ilmuan Islam kita bangkit memberikan pandangan masing-masing untuk menegakkan kebenaran dalam berhujah.. Pandangan-pandangan ini dapat dilihat dalam internet terutamanya Youtube.

Namun demikian, pandangan-pandangan mereka akan mengelirukan kebanyakan orang awam yang cetek Ilmu agamanya seperti saya kerana ia seolah-olah saling menyalahkan sesama umat Islam antara Ilmuan Salafi, Ilmuan PAS, UMNO dan ahli-ahli akademik yang semuanya adalah beragama ISLAM. Oleh itu, apa yang dapat dilihat dari kesedaran mengenai demontrasi bersih 2.0 ini, eloklah para-para ilmuan semua berkumpul untuk membentuk kata sepakat yang jelas demi menjaga perkembangan Islam di Malaysia yang tercinta.

Tidakkah ini merupakan satu hikmah yang berlaku akibat wujudnya bantahan dan sokongan pada Demontrasi Bersih 2.0 tersebut. Sebaik-baiknya semua para Ilmuan berkumpul untuk menyelesaikan masalah yang timbul demi kepentingan umat Islam itu sendiri yang sedang berkembang di Malaysia. Oleh itu, saya berharap pihak-pihak yang merasakan dirinya cukup Ilmu dan hujah dalam menyatakan sebarang pendapat wajar bangun dan tampil kehadapan untuk berbincang dan menyelasaikan masalah Ummah ini…Mudah-mudahan para Ilmuan semua terfikir untuk berkumpul bersama bukannya saling menyalahkan antara satu sama lain kerana berbeza pendapat.

Sekian Wasalam, sama-samalah kita berdoa….

Advertisements

Entry filed under: Agama, Politik, Video. Tags: , , , , , , .

Pesan Rasulullah Ketika Jimak-Penting Buat Setiap Pasangan Kekuatan Seks Gadis Mesir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Contact Me

Chat with me

Masukkan Email anda untuk mendapatkan maklumat terkini dari blog zakizakirin

Join 35 other followers

Rahsia Membina Mesin WANG PERCUMA

Photobucket

Sedekah Tanpa Wang

Photobucket

AL-Qur’an Miracle 22 In 1

Kalendar

July 2011
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Download Percuma

Please Save Our World

Iklan

Bank Pilihanku

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Pautan Kerajaan

Categories

Yang Paling Digemari

Jumlah Pelawat

Blog Stats

  • 421,059 hits

Pengintip Harian

Flag Counter

Follow My Twitter


%d bloggers like this: