Adakah Propaganda Atau Realiti?

February 22, 2011 at 9:03 am 3 comments

Salam sejahtera untuk semua, kali ini timbul pertanyaan dalam diri penulis mengenai isu hangat yang membabitkan artis tempatan iaitu Bob Lokman yang telah mendekatkan diri dengan sebuah parti Islam iaitu PAS. Adakah penglibatan Abang Bob Lokman itu satu propaganda parti ataupun disebabkan terbukannya pintu hati beliau untuk mendekatkan diri dengan Allah melalui perjuangan parti dan menyedari bahawa perjuangan PAS adalah benar dan berlandaskan islam.

Berdasarkan hujah dan alasan yang diberi oleh Bob Lokman mengenai kenapa dia telah melibatkan diri dalam parti Islam Semelaya iaitu untuk menyelamatkan diri dan anaknya daripada neraka Allah.  Dalam masa yang sama sistem kehidupan masyarakat kita sekarang ini juga adalah salah kerana melebihkan dunia dari akhirat. Bagi pandangan penulis memang betul cara kehidupan kita terutamanya di Malaysia yang dikatakan Negara Islam yang diiktiraf oleh negara luar tetapi pada hakikatnya cara kehidupan kita bukan sepenuhnya berlandaskan cara hidup islam. Ini terbukti apabila ramai dikalangan pemimpin besar yang menjadi tunggak negara lebih cenderungkan kemajuan dunia dan meninggalkan akhirat.

Malah perjuangan mereka juga adalah perjuangan yang lebih kepada menyatukan bangsa bukannya memperjuangkan agama padahal nabi kita Muhammad s.a.w tidak pernah memperjuangkan bangsa sekalipun. Kenapa mereka menjadikan perjuangan bangsa itu sebagai satu matlamat? Hal ini kerana orang-orang atasan ini lebih memikirkan keuntungan dan kesenangan diri sendiri berbanding kesenangan awam. Walaupun mereka sedar bahawa perjuangan bangsa tidak akan berjaya sehinggalah akhir zaman kerana dalam diri setiap orang bukan islam akan sentiasa ada gerak hati untuk memusuhi islam selagi mereka tidak memahami dan berada di bawah sistem kehidupan islam.

Selain itu memang benar apa yang dikatakan oleh Bob Lokman bahawa sistem kehidupan sekarang adalah salah dan lebih cenderung untuk dunia sahaja. Keadaan ini dapat dilihat dengan wujudnya pelbagai masalah sosial yang kian meruncing. Pelbagai masalah sosial seperti yang dilaporkan oleh media massa iaitu jenayah rompakan, ragut, seks bebas, pembuangan bayi, bunuh dan sebagainya diluar jangkaan kita. Masalah sosial ini bukan sahaja dilakukan oleh orang bukan Islam tetapi sebaliknya terjadi pada anak-anak muda yang ayah dan ibunya secara asli lahir dari keturunan Islam. Fenomena ini jelas mengambarkan kehidupan sekarang lebih membawa kepada kehidupan untuk berseronok dan bebas dengan pemikiran sekular. Keadaan inilah yang harus dibendung melalui perjuangan Islam dengar menyedarkan masyarakat bahawa permasalahan dunia tidak dapat diselesaikan sekiranya tidak berpandukan pada hukum hakam Islam yang menjadi hak milik mutlak Allah.

Oleh itu marilah kita semua masyarakat Islam cuba berhenti sekejap dalam memikir dan mengejar hal duniawi dan mengambil masa seberapa ketika untuk muhasabah diri. Dengan bertanyakan pada diri adakah benar cara kehidupan dan perjuangan hidup kita selama ini. Seandainya kita merasakan bahawa laluan hidup selama ini adalah salah dan perlu kepada pembaikan maka carilah sumber yang boleh membantu diri kita samada melalui parti ataupun melalui pembelajaran agama. Ingat bahawa perjuangan yang benar sahaja akan diterima disisi Allah.

Sama-samalah kita berfikir dan beramal.

Sekian Wasalam

Advertisements

Entry filed under: Agama, Masalah Sosial, Politik, Video. Tags: , , .

Kenali Ciri-Ciri Gangguan Sihir Dan Jin Berhati-hati Web Page Tipu

3 Comments Add your own

 • 1. naimisa  |  February 24, 2011 at 3:35 am

  ini realiti, dunia glamour sebenarnya suatu yang sukar untuk mendapat ketenangan jiwa.

  Reply
 • 2. abu idris  |  February 24, 2011 at 6:58 am

  Negara Islam adalah Daulah Khilafah yang dipimpin oleh seorang Khalifah yang telah runtuh pada tahun 1924.

  Lihatlah Blog Ar Rayah World News
  http://ibnuyassir.blogspot.com/

  Untuk mengetahui perkembagan terkini kebangkitan KHILAFAH.

  Reply
 • 3. zakizakirin  |  February 25, 2011 at 4:03 pm

  Yeaaa memang benar, dunia hiburan penuh dengan keseronokan duniawi manakan senang nak dapat ketenangan jiwa…..

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Contact Me

Chat with me

Masukkan Email anda untuk mendapatkan maklumat terkini dari blog zakizakirin

Join 35 other followers

Rahsia Membina Mesin WANG PERCUMA

Photobucket

Sedekah Tanpa Wang

Photobucket

AL-Qur’an Miracle 22 In 1

Kalendar

February 2011
M T W T F S S
« Jan   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Download Percuma

Please Save Our World

Iklan

Bank Pilihanku

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Pautan Kerajaan

Categories

Yang Paling Digemari

Jumlah Pelawat

Blog Stats

 • 421,059 hits

Pengintip Harian

Flag Counter

Follow My Twitter


%d bloggers like this: