Siapa Orang Yang Gagal?

August 29, 2009 at 11:26 pm 1 comment

Salam,  maaf semua pada pembaca blog  yang tak seberapa ini kerana sudah lama tidak dimasukkan info yang terbaru… Apa yang nak diciterkan adalah mengenai kegagalan. Siapakah orang yang gagal dalam kehidupan? Orang yang gagal ialah orang yang mudah berputus asa hanya dengan satu masalah kecil sahaja. Sebelum melakukan tindakan dia sudah memberi alasan dengan kata ‘tak boleh’ sudah pasti kegagalan adalah miliknya.

Berdasarkan kajian terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan seseorang itu gagal dalam apa-apa sahaja yang dilakukannya samada belajar, buat perniagaan, perkahwinan, bekerja makan gaji dan sebagainya. Salah satu faktor utama yang dapat dilihat adalah pemikiran kita yang telah dibentuk dengan keadaan persekitaran yang mendorong kegagalan. Sebagai contoh yang dapat lihat ialah dari ibu ayah yang sering bercakap mengenai kegagalan diri sendiri mahupun kegagalan orang lain akan membentuk satu minda orang-orang yang gagal.

Orang yang paling banyak mempengaruhi minda kita untuk menjadi minda orang yang gagal ialah orang yang paling dekat dengan kita. Pengaruh persekitaran yang paling dekat adalah sangat kuat sehingga boleh melemahkan semangat yang mengunung. Kebiasaannya orang ini adalah orang yang kita sayang seperti mak ayah kita, kawan-kawan kita, suami atau isteri yang semua ini tak faham dengan cara kehendak dan cara pemikiran kita. Mereka ini seolah-olah membuatkan kita terikut-ikut dengan mereka walhal kehidupan mereka adalah berdasarkan cara hidup orang-orang yang gagal.

Oleh itu kita yang sedar akan keadaan ini  perlu memguatkan semangat untuk mempengaruhi mereka bukan mereka mempengaruhi kita. Golongan yang boleh menjatuhkan kita ini boleh dikenali sebagai “sniop” atau bahasa lainnya boleh jugak digelar sebagai “kerengga”. SNIOP adalah singkatan daripada sindrom negatif influence other person. Manakala kerengga boleh dijelaskan serba sedikit kerana kerengga ni memang sering tak suka orang berjaya sebagai contoh yang dapat dilihat ialah semasa memanjat pokok untuk mengambil buah. Matlamat kita hendak ambik buah tapi takde pasal-pasal kerengga gigit kitakan sebab kerengga tak suka kita berada di atas iaitu berjaya.

So untuk mengelak daripada kejayaan yang bakal kita perolehi digagalkan oleh mereka. Kita semua perlu sedar akan pengaruh persekitaran walaupun kita rasa diri kita ini sudah cukup hebat dan berjaya.

Sebagai contoh kata-kata daripada golongan SNIOP yang boleh mengagalkan kita ialah “ala exam lambat lagi relax lu last-last seminit boleh study” katanya. Kita yang bersemangat untuk bersiap dengan study awal telah disuntik oleh kata-kata kegagalan oleh kawan tercinta kita. Sama jugak dalam melakukan apa-apa pekerjaan diaorang akan kata “kamu tak boleh buat, kamu bodohla, kamu takkan berjayala” dan sebagainya. Semua kata-kata ini akan membentuk pemikiran orang-orang yang gagal sedar ataupun tidak itulah pengaruh kehidupan persekitaran kita.

Keadaan ini secara tidak langsung kita akan sentiasa mencipta alasan sendiri sebelum melakukan tindakan untuk berjaya. Alasan yang diberi kadang-kadang tidak munasabah sama sekali. Sekiranya anda tergolong dalam orang yang mudah dipengaruhi dan sering memberi alasan sebelum melakukan tindakan untuk berajaya maka dengan pastinya kegagalan adalah milik anda. Ada orang berkata dan tengok seseorang itu macamana tengoklah kawannya macamana. Orang-orang yang paling dekat dengan kita semua. Meraka semua adalah ibarat diri kita.

So marilah sama-sama kita berfikir sebagai orang yang berjaya dan mempunyai sikap, ciri-ciri, pemikiran dan tindakan yang akan mendorong kepada kejayaan bukannya kegagalan. Bermulanya dari kita, insyaAllah orang lain juga akan mendapat manfaat yang sama…

Sekadar itu dahulu untuk kali ini dari zakirin a.k.a cheky.

Entry filed under: Motivasi. Tags: , .

Jadilah Dirimu Sayang… Kasihan Isteri, Suami Penipu

1 Comment Add your own

  • 1. Nur  |  August 30, 2009 at 7:09 am

    Assalamualaikum…
    Lame tak melawat,he2…
    Nice topic…
    Salam Ramadhan 1430H…
    ^_^

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Contact Me

Chat with me

Masukkan Email anda untuk mendapatkan maklumat terkini dari blog zakizakirin

Join 32 other followers

Rahsia Membina Mesin WANG PERCUMA

Photobucket

Sedekah Tanpa Wang

Photobucket

AL-Qur’an Miracle 22 In 1

Kalendar

August 2009
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Download Percuma

Please Save Our World

Iklan

Bank Pilihanku

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Pautan Kerajaan

Categories

Yang Paling Digemari

Jumlah Pelawat

Blog Stats

  • 304,673 hits

Pengintip Harian

Flag Counter

Follow My Twitter

Like Page Zakizakirin

Follow My Bisnes Info


%d bloggers like this: